KOLONOSKOPIA
PRZYGOTOWANIE DO BADANIA
- Na siedem dni przed kolonoskopią pacjent musi zaprzestać przyjmowania preparatów żelaza. Nie należy spożywać owoców zawierających pestkę oraz pieczywa z ziarnami, musli, siemienia, maku itp. Nie zaleca się również jedzenia buraków czerwonych. Pacjenci chorzy na cukrzycę powinni skontaktować się z lekarzem w celu ustalenia indywidualnego planu działania.
- Dwa dni przed kolonoskopią należy stosować dietę ubogoresztkową: zupy klarowne, bulion, ryż, makaron, gotowane mięso, przecedzone soki, herbata, niegazowane napoje, kisiel, budyń, jajka na miękko.
- Na 24 godziny przed badaniem – pacjent pozostaje na diecie płynnej (można pić dowolną ilość wody niegazowanej).
- Na dzień przed badaniem od godziny 16:00 pacjent powinien wypić około 4 litrów niegazowanej wody mineralnej, w której rozpuszcza środek przeczyszczający, wypijając 1 litr przygotowanego roztworu w ciągu godziny, tzn. szklankę roztworu co 15 minut.
W dniu badania należy powstrzymać się od jedzenia (należy być na czczo). Dozwolone jest picie niegazowanej wody lub słabej herbaty.